Wordt de mammografie-op-maat de nieuwe screeningsmethode?

Goed nieuws voor de vele vrouwen die wel graag willen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, maar die hier tegelijkertijd als een berg tegen opzien vanwege het pijnlijke mammografie-onderzoek: er is een nieuwe mammografiemethode bedacht, de zogenaamde mammografie-op-maat. Daarbij worden de borsten nog steeds geplet, maar het gaat minder pijn doen. Door computertechnologie kan de kracht waarmee de platen de borst pletten, namelijk worden verminderd. En dat kan leiden tot een afname van de pijn tot maximaal 60% van het ‘oude’ niveau.

Deze nieuwe mammografie-op-maat is op dit moment alleen nog maar mogelijk bij het AMC in Amsterdam. En voordat er besloten wordt om deze methode landelijk in te voeren, zal er nog wel wat water door de Rijn moeten stromen. Het RIVM moet namelijk eerst nog onderzoeken of dit ‘nieuwe’ onderzoek de oude methode kan vervangen. En het RIVM staat bekend om zijn conventionalisme, dus dat zal nog wel een tijdje duren.

Minder pijn bij een mammogram, en dan?

Helaas is het niet alleen vanwege de pijn die dit onderzoek veroorzaakt dat de methode van mammografie ter discussie staat. Er zijn nog een paar belangrijke nadelen:

• Een mammografie is niet geschikt voor vrouwen jonger dan 50 jaar. Door de dichtheid van het borstklierweefsel bij jonge vrouwen kan met behulp van röntgenstraling nauwelijks verschil worden gezien tussen weefsel en afwijkingen, zoals kalkspatjes, DCIS en tumoren.

• Er zijn veel ‘missers’, zowel positief als negatief. Vrouwen worden onterecht behandeld voor kanker die er niet is, en er worden veel tumoren over het hoofd gezien.

• Mammografie is nooit een preventief onderzoek. Kanker begint bij een eerste foute cel die zich vermeerdert. Een tumor moet minstens zes tot acht jaar groeien om gezien te kunnen worden op een mammografie. Dan zit er dus al kanker.

Preventie van borstkanker

De belangrijkste reden (95%) voor het ontstaan van (borst)kanker is een ongezonde lifestyle. Gezonde voeding, bewegen, het vermijden van gif en het vermijden van stress zijn juist kenmerken van een gezonde leefstijl. En hoe sneller je afwijkingen opspoort, hoe beter je het proces zélf nog kunt beïnvloeden – door je leefstijl aan te passen.

Wat kan medische thermografie doen?

Met medische thermografie kijken we naar patronen die kunnen duiden op afwijkende processen. Dit kan al gezien worden in een zeer vroeg stadium. Daardoor kunnen preventieve maatregelen worden genomen om deze processen waar nodig te keren.

Wij blijven dus weinig enthousiast over mammografie (vanwege de hierboven genoemde nadelen), ook nu deze – tenminste in het AMC – iets minder pijnlijk is geworden. En wij blijven tegelijkertijd hameren op het belang van échte preventie: met behulp van thermografie.

Wordt de mammografie-op-maat de nieuwe screeningsmethode?
Schuiven naar boven