Direct contact? Bel De Groene Zuster:
06 33 52 52 43

Lever / gal reiniging

Het reinigen van de lever

LEVER-/GALREINIGING

 

HET REINIGEN VAN DE LEVER, GALBLAAS EN GALWEGEN

Het regelmatig reinigen van je lever en galwegen is een van de krachtigste behandelingen die je zelf kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Wat je doet bij een lever-/galreiniging, is de galstenen en cholesterolkristallen die zich bevinden in je lever, galblaas en galwegen, uitscheiden. Dit levert een verbetering van de spijsvertering op, en dat is de basis voor een goede gezondheid.

Met name vetten en eiwitten worden veel beter afgebroken als de galproductie in de lever verbetert.

Bij iedere reiniging die je doet, zul je merken dat ook allerlei klachten op andere plekken in je lichaam, zoals allergieën, schouder-, bovenarm- en rugklachten, verdwijnen of in elk geval afnemen. Bovendien geeft een lever-/galreiniging je meestal ook een verhoogd gevoel van vitaliteit.

 

ESSENTIE VAN DE KUUR

De kuur betstaat uit acht dagen: de voorbereidingsfase telt zes dagen, de uitscheidingsfase twee. Doe de kuur niet als je je niet lekker voelt.

De reiniging is heel veilig. (Voor meer informatie: google op “de ongelooflijke lever- en galblaaszuivering” van A. Moritz, 2005.)

Uitgangspunt is dus het reinigen van lever, gal en galwegen door de galstenen uit te scheiden. Galstenen worden gevormd in de lever; niet in de galblaas. Tegen de tijd dat iemand een acute pijnaanval heeft, zitten ze echter inmiddels ook in de galblaas. Die galstenen zijn dan dusdanig groot en verkalkt dat je ze ook op röntgenfoto’s ziet.

Heb je geen galblaas meer, dan zitten de galstenen dus uitsluitend in de lever. Bij het volgen van de lever-/galreinigingskuur vind je ook dan groene steentjes en gruis in de ontlasting.

NB: Als je galblaas is verwijderd, zijn meestal ook de koliekpijnen weg. Maar de chronische artritis, tendinitis, bursitis en andere pijnen en spijsverteringsklachten zijn vaak gebleven. Ook hier biedt de lever-/galreiniging uitkomst.

Ten slotte kan het zo zijn dat de galwegen vol zitten met cholesterolkristallen (in plaats van galstenen). Je lever ontdoen van dit gruis is minstens zo belangrijk als de lever reinigen van galstenen.

Wat heb je nodig?

….en hoe doe je een kuur?

Voor de lever-/galreiniging, incl. de voorbereiding, heb je nodig:

  1. 6 liter biologische appelsap (cranberrysap kan eventueel ook)
  2. 50 gr bitterzout (ook wel: magnesiumsulfaat, te koop bij de drogist of online), opgelost in 800 ml water
  3. 120 ml koud geperste olijfolie
  4. 180 ml sap van rode grapefruits

Dag 1

Licht ontbijten.

Lunch; met crackers of sla . Geen vet of melkproducten meer nemen.

Na de lunch moet je nuchter blijven.

Alleen thee of water mag je hebben.

 

Zet 4 glazen klaar en gooi in ieder glas een eetlepel bitterzout

Los dat bitterzout op in half glas gekookt water.

Neem vanaf 18.00 uur ieder half uur één van de 4 glazen en drink het op.

Na ongeveer 1 uur begint er diarree te stromen.

Tussendoor steeds thee blijven drinken. Water mag natuurlijk ook.

22.30 uur.

Voor het naar bed gaan;

Half glas olijfolie plus grapefruitsap mixen en met een rietje opdrinken.

Daarna meteen op bed gaan liggen op je rug of rechterzij, dan kan de olie in je galblaas trekken.

Je kunt zweet buien krijgen en een beetje zwaar gevoel onder de rechterribben en onder de arm.

Als je het niet krijgt is ook goed.

30 minuten blijven liggen

Daarna gaan slapen.

Tussendoor mag je thee of sap en water .

 

Dag 2

‘s morgens een kopje koffie en gewoon ontbijt.

Tijdens de kuur in de buurt van de wc blijven.

Het kan zijn dat de slappe vertering wel een paar dagen aanhoud.

Waarom deze kuur?

ACHTERGRONDINFORMATIE: HOE WERKEN LEVER, GALWEGEN EN GALBLAAS?

Het is de taak van de lever om gal te produceren. De lever bevat duizenden kleine buisjes (galwegen) die samen uitkomen in honderden  grotere buisjes, die uiteindelijk samenkomen in één grote galgang. De galblaas is als een zijtak met deze gang verbonden. De galblaas functioneert in principe alleen als reservoir. Na het eten van vet en proteïne (= eiwit) wordt de galblaas geprikkeld; hij knijpt zich dan leeg in de dunne darm, om deze te helpen het voedsel te verteren.

Bij veel mensen, waaronder ook kinderen, zitten de galwegen vol of verstopt met galstenen. Galstenen bestaan uit cholesterolvet dat door de lever is geproduceerd, en dat zich heeft opgehoopt in de galafvoergang, soms omhuld door een kalklaagje.

Sommige mensen ontwikkelen door deze verstopping allergieën of ontstekingen aan de darmen. Anderen hebben eigenlijk helemaal geen klachten van deze stenen. Als er een scan gemaakt wordt, is er vaak niets te zien. Dit is logisch, want de stenen zitten meestal nog niet in de galblaas, maar nog in de galgangen van de lever. Ook zijn ze vaak nog te klein om opgemerkt te worden. Een galsteen is pas zichtbaar als er een kalklaagje omheen zit.

Wat voor galstenen zijn er?

Er zijn ongeveer zes soorten galstenen. De meeste bestaan uit zoutkristallen en cholesterol. Ze kunnen zwart, rood, wit, groen of beige van kleur zijn. De groene krijgen hun kleur doordat er een laagje gal omheen zit. Sommige stenen zijn  een samenklontering van kleinere steentjes.

In het midden van de galstenen zitten bacteriën die volgens onderzoek vermoedelijk stukjes parasiet zijn. Deze veroorzaken de steenverstopping. Als de galsteen in omvang toeneemt, gaat deze de galgangen in de lever verstoppen, met als gevolg dat er minder gal wordt afgegeven.

Omdat er bij verstopping minder gal in de dunne darm komt, worden vooral vetten slechter verteerd en opgenomen in de darm. De lever reageert door het aanmaken van nog meer eigen cholesterol en vetten, die ook weer in de galwegen komen. En een deel blijft ‘hangen’. Hierdoor kan je cholesterolspiegel verhoogd raken.

Wilt u een afspraak maken?

Bel ons op 06 33525243 of vul het contactformulier in.

Nieuwsbrief

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om het surfgedrag over
verschillende websites te volgen, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten
werken, en om het verkeer op de website te analyseren. Door verder op onze website te klikken, geef je toestemming
voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

MAAK EEN AFSPRAAK
X